[Acimredzamais neticamais ]

Galvenie » 2012 » Oktobris » 11 » Vitamīnu tējas
21.48
Vitamīnu tējas


Vitamīnu tējas pagatavo no  dažādiem meža un pļavu augiem kā arī ogām. To satāvā ir bioloģiski aktīvas vielas: vitamīni, fermenti, mikroelementi, organiskās skābes u.tt. Šīs bioloģiski aktīvo vielu buķetes labvēlīgi iedarbojas uz  organismu, aizsargājot  un ārstējot no dažādām saslimšanām. Tieši tāpēc šīs tējas ir ieteicams lietot visiem, neatkarīgi no vecuma un veselības stāvokļa.


KĀ PAREIZI PAGATAVOT?

  • Augu ziedus aplej  ar verdošu ūdeni.
  • Svaigas ogas pirms apliešanas  samīca, bet kaltētas - sasmalcina.
  • Augu lapas ieliek karstā ūdenī un vāra 3-5 min vai vienkārši aplej ar verdošu ūdeni.
  • Saknes, stublājus smalki sagriež,  tad ievieto aukstā ūdenī un vāra 10 min.
  • Visbeidzot - ziedus, lapas un ogas nostādina 5-10 min, saknes un stublājus – 10-15 min.

AUGU MAISĪJUMI

Vitamīnu tēju sastāvs var būt visdažādākais. Jūsu izvēle būs atkarīga no garšas gaumes un pašsajūtas. Masījumā vēlams iekļaut vienu aromātisku augu (piparmētru, raudeni, melisu u.c.). Vienlaicīgi izmantot vairākus aromātiskus augus nav vēlams: aromāti viens otru neitralizēs un sajaucoties var veidot nepatīkamu smaržu.

  • No rīta ieteicams lietot tonizējošas tējas (meža zemeņu lapu, āboliņa ziedu un lapu, lavandas, lielās zirdzenes u.c.).
  • Vakarā ieteicams lietot nomierinošas tējas (asinszāles, jāņu zāles, aveņu lapu, piparmētru, kumelīšu, melisas, ķiršu lapu u.c.).
  • Ziemā un agrā pavasarī vēlams lietot polivitamīnu augu tējas (avenu lapu, kazeņu, upeņu, nātru, mežrozīšu augļu, pīlādžu, bārbeles, smilšērkšķu u.c.).
  • Vasarā tējas gatavo tikai no svaigiem augiem.

VITAMĪNU TĒJU RECEPTES

  • Ābolu, melnā tēja - 2 ēdmk. melnā tēja, ābolu šķēlītes, 1 l ūdens. Pievieno medu vai cukuru pēc garšas.
  • Ābolu mizu tēja - 10 d ābolu mizas, 2 d upeņu lapas, 1 d liepu ziedi.
  • Bērzu lapu tēja - 100 g svaigas bērzu lapas, 500 ml ūdens, citrona sula. Aplej ar verdošu ūdeni, nostādina 1 stundu. Izkāš. Lai mazinātu rūgteno garšu, pievieno citrona sulu.
  • Brūkleņu lapu tēja - 12 g kaltētas  brūkleņu lapas. Aplej ar 200 ml verdoša ūdens, nostādina 5-10 minūtes.  Pasniedz ar medu vai cukuru.
  • Dzērveņu ogu tēja - 1 tējk. dzērveņu ogas, 1 gl ūdens.
  • Gaiļbikšu lapu tēja - 5 g  kaltētas gaiļbikšu lapas, 5 g asinszāle. Aplej ar 200 ml verdoša ūdens, nostādina 5-7 minūtes. Izmantojo kā tējas stiprumu.
  • Kazrozes (šaurlapu) tēja - 1 deserta karote svaigas lapas, 1 gl. ūdens.
  • Liepu ziedu tēja - 1 d liepu ziedi, 3 d avenes.
  • Mārsila lapu tēja - 20 g kaltētas mārsila lapas, 20 g asinszāle, 4 g kaltētas brūkleņu lapas.
  • Melleņu ogu tēja - 150 g kaltētas melleņu ogas, citronu sula, 1 l ūdens, cukurs. Ogas aplej ar aukstu ūdeni un vāra uz lēnas uguns 15 min. Pēc tam nepieciešams nostādināt aptuveni 1 stundu. Šo novārījumu var pievienot melnās tējas uzlējumam.  Pēc garšas pievieno citrona sulu un cukuru.
  • Mežrozīšu augļu tēja - 10 g kaltēti mežrozīšu augļi, 5 g kaltētas mārsila lapas, 15 g medus. Mežrozīšu augļus aplej ar 200 ml verdoša ūdens un vāra uz lēnas uguns 5 min, pievieno mārsila lapas. Nostādina 10 min. Pievieno medu.
  • Mežrozīšu augļu tēja - 20 g kaltēti mežrozīšu augļi, 10 g  kaltētas pīlādžu ogas, 5 g  kaltētas raudenes lapas. Ogas aplej ar 200 ml verdoša ūdens un vāra uz lēnas uguns 5 min, nostādina 10 min.
  • Mežrozīšu augļu tēja - 20 g mežrozīšu augļi svaigi vai kaltēti, 15 g medus, 5 g citrona sula.  Mežrozītes augļus nomazgā un vāra uz lēnas uguns 10 min.  Nostādina 10 min, pievieno medu un citrona sulu.
  • Mežrozītes augļu tēja - 2 ēdmk. mežrozīšu augļi, ½ ēdk. cukurs, 1 gl. ūdens. Augļus sasmalcina. Aplej ar  verdošu  ūdeni un vāra 10 min. Nostādina ne mazāk kā 4-6 stundas, bet ne vairāk kā diennakti. Pirms lietošanas pievieno cukuru.
  • Mežrozīšu, pīlādžu tēja - 1 d mežrozīšu paaugļi, 1 d žāvēti pīlādži, ½ d upeņu ogas, 1d zemenes. Aplej ar 2 glāzēm vārīta ūdens, nostādina 7 min.
  • MIX - 2 d kumelītes, 2,5 d raudenes, 2,5 d piparmētras, 3 d māllēpenes, 3 d asinzāle, 0,5 d eikalipts, 1 d baldriāns, 2 d kukurūzu ziedu drīksnas, 1.5 d mežrozīšu paaugļi, 1 d vilkābeles augļi. Aplej ar  verdošu ūdeni.  Nostādina 30-40 min.
  • Pīlādžu ogu tēja - 30 g kaltētas pīlādžu ogas, 5 g  kaltētas  aveņu ogas, 2 g  kaltētas upeņu lapas. Aplej ar 200 ml verdoša ūdens, nostādina 5-7 min. Izmanto kā tējas stiprumu.
  • Pīlādžu ogu tēja - 2-3 tējk. svaigas pīlādžu ogas, 1 gl. ūdens. Aplej ar verdošu ūdeni. Nostādina 3-5 min. Pēc garšas pievieno cukuru. Pirms pagatavošanas ogas labāk samīcīt.
  • Pīlādžu ogu, nātru lapu tēja - 7 d kaltētas pīlādžu ogas, 3 d nātru lapas. 2 ēdk. masas aplej ar 2 gl. verdoša ūdens un vāra 10 min. Nostādina 4 stundas cieši noslēgtā traukā. Lietot pa ½ gl.  2-3 reizes dienā.
  • Pīlādžu ogu, burkānu tēja - vienādās daļās (attiecībās). Izkaltē, sasmalcina un pagatavo kā parastu tēju. (1 ēdk. masas : 1 gl. ūdens – izmanto kā tējas stiprumu).
  • Piparmētru lapu tēja - 2 ēdk. piparmētru, kumelīšu, 2 ēdmk. aronijas augļu, 1 l ūdens, cukurs. Aronijas augļus nomazgā un
    sajauc ar tējas lapiņām. Aplej ar verdošu ūdeni, nostādina.Tējai piemīt pretiekaisuma iedarbība. Ieteicams lietot uzreiz pēc pēršanās, karstu.
  • Piparmētru lapu tēja - 2 gl. piparmētru lapas, 1 ēdk. kumelītes, medus, 1 l ūdens. Aplej ar  verdošu ūdeni un pavāra uz lēnas uguns 2 min, nostādina 10-15 min, izkāš. Medu pievieno pēc garšas.
  • Piparmētru lapu tēja - 3-4 ēdmk. kaltētas piparmētru lapas, 1 l ūdens, citrons, cukurs. Pēc garšas pievieno cukuru un citronu. 
  • Piarmētru lapas var pievienot arī pagatavojot parasto melno tēju.
  • Upeņu lapu tēja - 1 ēdmk. sasmalcinātas upeņu lapas, ½ l ūdens.
  • Upeņu lapu tēja - 1 ēdmk. svaigas upeņu lapas, 1 ēdmk. melnā tēja, 2 l ūdens, cukurs. Aplej ar verdošu ūdeni, atstāj siltā vietā. Garšas uzlabošanai var pievienot dažas ogas. Pēc garšas pievieno cukuru.
  • Upeņu ogu tēja - 2 ēdmk. melnā tēja, 1 gl. upeņu ogas, 1 l ūdens, cukurs. Aplej ar verdošu ūdeni, nostādina 5 min. Lieliski mazina slāpju sajūtu pēc pirts.
  • Upeņu ogu (kaltētu) tēja - 2 ēdmk. upeņu ogas, 1 ēdmk. cukurs, 1 gl. ūdens. Aplej ar verdošu ūdeni un vāra 10 min, nostādina 4 stundas.  Pēc garšas pievieno cukuru.
  • Upeņu pumpuru tēja - 1 ēdmk. upeņu pumpuri, 1 l ūdens, cukurs. Aplej un nostādina siltā vietā. Pēc garšas pievieni cukuru. Iespējams pagatavot agri pavasarī, kamēr nav izplaukušas lapas.
  • Upeņu pumpuru tēja - 2 ēdmk. melnā tēja, ½ gl. svaigi upeņu pumpuri, 3 ēdmk. sarkanvīns, medus. Aplej ar verdošu ūdeni, nostādina siltā vietā 5-7 min. Pirms lietošanas pievieno sarkanvīnu un medu.
  • Viršu tēja - 2 g kaltēti viršu ziedi, 2 g kaltētas mežrozīšu lapas, 10 g kaltētas meža zemeņu lapas. Aplej ar 200 ml verdoša ūdens, nostādina 5-10 minūtes.
  • Zaļā tēja - 2 ēdmk. zaļā tēja, ½ gl. jasmīna ziedi, 1 apelsīna miza, 1 l ūdens, cukurs. Aplej ar verdošu ūdeni, nostādina. Lieto karstā vai aukstā veidā.
  • Meža zemeņu lapu - 10 g žāvētas zemeņu lapas, 2 g asinszāle, 2 g piparmētras.  Aplej ar 200 ml verdoša ūdens, nostādina 7-10 minūtes.
  • Meža zemeņu, melnā tēja - 2 ēmk. melnā tēja, ½ gl. meža zemeņu ogas, 1 l ūdens, cukurs. Aplej ar verdošu ūdeni, nostādina 5 min. Pirms lietošanas izkāš. Cukuru pievieno pēc garšas.

Kategorija: Veselība | Skatījumu skaits: 1917 | Pievienoja: Laura | Atslēgvārdi: tēja, vitamīni, receptes, veselība

Komentāru kopskaits: 0
dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Vārds *: Email:
Kods *: