[Acimredzamais neticamais ]

Galvenie » 2015 » Marts » 15 » 20. martā – desmitgades ievērojamākais Saules aptumsums Latvijā
13.31
20. martā – desmitgades ievērojamākais Saules aptumsums Latvijā

Piektdien, 2015. gada 20. martā Latvijā būs novērojams daļējs Saules aptumsums.

Latvijā daļējie Saules aptumsumi ir novērojami reizi 2 – 6 gados. Iepriekšējais daļējais Saules aptumsums Latvijā bija novērojams 2010. gada 4. janvārī, bet nākamais būs novērojams tikai pēc 6 gadiem – 2021. gada 10. jūnijā. Savukārt pilns Saules aptumsums katrā konkrētā ģeogrāfiskā vietā ir reta parādība. Iepriekšējo reizi Latvijā pilns Saules aptumsums bija novērojams 1954. gadā, bet nākamais būs novērojams tikai 2142. gadā. Interesanti ir arī tā saucamie gredzenveida Saules aptumsumi. Tāds Latvijā būs vērojams 2039. gadā.

Avots - http://tinyurl.com/lhwc3p8

Saules aptumsums notiek tad, kad Mēness pilnībā vai daļēji aizsedz Saules disku. Pilnīgas aizsegšanas gadījumā uz vairākām minūtēm iestājas tumsa, bet daļējas aizsegšanas gadījumā atkarībā no aptumsuma fāzes Saule vizuāli atgādina apli ar nelielu robu, bet 20. martā aptumsuma maksimuma brīdī Latvijā tā izskatīsies pēc sirpja ar augšup vērstiem galiem.

2015. gada 20. martā aptumsums Rīgā sāksies plkst. 10:56, maksimālā fāze būs plkst. 12:05, bet aptumsums beigsies plkst. 13:14. Latvijas ziemeļrietumu daļā aptumsums sāksies un beigsies līdz pat 2 minūtēm ātrāk, bet dienvidaustrumu daļā – līdz pat 2 minūtēm vēlāk. Maksimālā aptumsuma fāze (Saules diametra aizsegtā daļa) Rīgā būs 0,77, Latvijas ziemeļrietumos – 0,80, bet dienvidaustrumos – 0,74. Jāpiezīmē, ka 2021. gada aptumsuma fāze Rīgā būs vien 0,31. Tuvākais Saules aptumsums, kas būs ne mazāk ievērojams kā šī gada aptumsums, Latvijā būs novērojams 2026. gadā (fāze 0,84).

Detalizēta informācija par 20. marta Saules aptumsumu ir atrodama tīmekļa vietnē www.saulespulkstenis.lv/sa2015/

Rīgā organizēti 20. marta Saules aptumsuma novērojumi notiks Ķīpsalā skvērā pie Swedbank centrālās ēkas.

Atlantijas okeāna ziemeļu daļā, joslā starp Islandi un Britu salu arhipelāgu un Ziemeļu ledus okeānā 20. martā būs novērojams pilns Saules aptumsums. Pilnā aptumsuma josla šķērsos arī Svalbāras arhipelāgu. Tieši no šīs vietas pilnu Saules aptumsumu vēros arī ceļotāju grupa no Latvijas, kuras dalībniekiem ir vairāku Saules aptumsumu novērojumu pieredze dažādās pasaules vietās.

Latvijas Astronomijas biedrība atgādina, ka uz Sauli nedrīkst skatīties ar neapbruņotu aci, un nekādā gadījumā caur binokli, tālskati vai teleskopu bez speciāla filtra – tas var izraisīt neatgriezeniskus redzes bojājumus. Novērojumiem jāizmanto īpaši blīvs filtra materiāls. Šim nolūkam neder parastās saulesbrilles, kompaktdiska vai disketes materiāls. Visdrošākā metode ir Saules attēla projicēšana uz ekrāna.

Latvijas Astronomijas biedrība apvieno astronomijas profesionāļus un interesentus, lai veicinātu debess novērojumus un astronomijas popularizēšanu. LAB biedri piedalās žurnāla „Zvaigžņotā Debess” veidošanā, vada debess novērojumus Latvijas Universitātes astronomiskajā tornī un organizē regulāras informatīvas sanāksmes. Plašāka informācija par LAB – vietnē www.lab.lv

Kategorija: Dabas parādības | Skatījumu skaits: 3041 | Pievienoja: Laura | Atslēgvārdi: dabas parādības, Latvija, Saule, saules aptumsums, 2015

Komentāru kopskaits: 0
dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Vārds *: Email:
Kods *: