[Acimredzamais neticamais ]
Galvenie » 2012 » Septembris » 25
Nātre, lielā – Urtica dioica L. 
 Nātre, asā – Urtica urens L.

 Izmanto lapas un saknes. Lapas ārstnieciskiem nolūkiem vēlams ievākt ziedēšanas laikā un pirms tā. Saknes ievāc pavasarī vai rudenī.

 Cilvēki nātres jau senos laikos izmantojuši, lai saglabātu produktus svaigus ilgāku laiku pat karstā laikā. Nātres lietojuši svaigas gaļas transportēšanai. Uz gaļas jāuzliek pietiekoši daudz svaigu lielo nātru, un produkts nebojājas. Šādi tās izmantojuši, lai saglabātu svaigas arī zivis. It sevišķi vēžiem, nēģiem, zušiem nātres uztur dzīvības procesus, kas nepieciešami līdz tālākai tehnoloģiskai apstrādei. Svaigas nātres noplaucēja, ar šo šķidrumu mazgāja piena traukus. Nātres izmantoja arī zārka noklāšanai. Ir nepieciešams diezgan daudz nātru, lai uzturētu svaigumu attiecīgajā telpā.


Lapas satur hlorofilu, flavonoīdus, miecvielas (līdz 17%), olbaltumvielas, kumarīnus un skudrskābi, C vitamīnu, K vitamīnu (42-45 mkg/g), B1 vitamīnu, organiskās skābes, aminoskābes, glikozīdus, proteīnu, kāliju, kalciju, dzelzi (līdz 6,3%), taukus, karotinoīdus (līdz 50 mg%), cieti (līdz 10%).

 Svaigās lapās C vitamīns ir divas reizes vairāk nekā upenēs, bet karotīns vairāk kā burkānos.
 Sēklas satur C vitamīnu, tauku eļļu (līdz 22%), organiskās skābes, hlorofillu (2-5%).
 Saknes ir bagātas ar miecvielām un minerālsāļiem (kalcijs).

 IEDARBĪBA UN PIELIETOJUMS

 No nātru lietošanas jāatturas cilvēkiem, kam ir pastiprināta asins recēšana, paaugstināts asinsspiediens, ateroskleroze, dzemdes un tās piedēkļu audzēji, cistas, polipi. Ar nātrēm īpaši jāuzmanās tiem, kam ir slimas nieres. Nav vēlams nāru preparātus lietot grūtniecības pēdējos mēnešos, pie tromboflebīta.

 Nātru tēja iekšķīgi ieteicama mazasinības, vispārēja spēku izsīkuma, aknu, žultsceļu slimībām, žultsakmeņu, kuņģa spazmu, hronisku vēdera aizcietējumu, meteorisma, dizentērijas, urīnpūšļa saslimšanas, poliartrīta, reimatisma, podagras gadījumā, ... Lasīt tālāk>>

Kategorija: Veselība | Skatijumi: 3258 | Pievienoja: Laura | Datums: 25.09.2012 | Komentāri (0)