[Acimredzamais neticamais ]
Galvenie » 2011 » Janvāris » 18

Milzu eksplozija uz Saules varētu paralizēt Zemi jau tuvāko triju gadu laikā, brīdina zinātnieki. Viņi baidās no milzīga Saules enerģijas uzliesmojuma, kas 2013.gadā varētu traucēt elektrības padevi visā pasaulē un izraisīt globālu haosu.

­


Šādi uzliesmojumi uz Saules notiek aptuveni reizi simts gados un to rezultātā uz Zemes var tikt traucēta elektrības padeve. Komunikāciju tīkli tiks pārrauti, avioreisi atcelti, pārtikas piegādes pārtrauktas un internets atslēgts. Viss, sākot ar ledusskapjiem, beidzot ar automašīnu navigācijas sistēmām cietīs milzīgā Saules uzliesmojuma rezultātā, 21.septembrī raksta portāls The Sun.

Pēdējo reizi līdzīgs uzliesmojums uz Saules fiksēts 1859.gadā un tā rezultātā visā Eiropā un Amerikā nodega telegrāfa līnijas. Šāda Saules uzliesmojuma atkārtošanās mūsdienās līdzinātos Holivudas filmā „2012” aprakstītajām katastrofām, tāpēc britu Aizsardzības ministrijas sekretārs Laiems Fokss otrdien speciāli sasauca ārkārtas sanāksmi.

Fokss ekspertiem pavēstīja, ka gadījumā, ja uz Saules notiks uzliesmojums, kas apmēru ziņā līdzināsies 1859.gadā fiksētajam, Zemei radīto zaudējumu apmērs būs neaptverams. Viņš aicināja zinātniekus ķerties pie stratēģijas izstrādes, kas palīdzētu novērst gaidāmo katastrofu.

Elektriskās infrastruktūras drošības padomē aprēķināts, ka Saule kritisko aktivitāti sasniegs 2013.gadā. Magnētiskās enerģijas pieaugums atmosfērā varētu izraisīt radiācijas vētras, kas uz Zemes varētu pārraut elektrības padevi, raksta The Sun.

Līdzīgi fenomeni nenotiek biežāk kā reizi 100 gados. Pēdējais lielākais šāda veida uzliesmojums uz Saules fiksēts 1859.gadā un tā rezultātā debesis uz Zemes pārklāja asins sarkanas ziemeļblāzmas. Šīs ainas varētu atkārtoties, izraisot vētras lielākajās planētas pilsētās, tādās, kā Londona, Parīze un Ņujorka. 1989.gadā daudz mazāks Saules uzliesmojums izsita no ierindas spēkstacijas Kvebekā, Kanādā.

Holivudas filmā 2012 stāstīts par Saules uzliesmojumu, kura rezultātā gaisa temperatūra uz Zemes strauji pieauga un tā rezultātā planētu sāk plosīt cunami un zemestrīces, apdraudot cilvēku turpmāko pastāvēšanu.

Aizpagājušajā naktī drošības padomē apspriests rīcības plāns. Bijušais ASV valdības aizsardzības padomnieks doktors Avi Šnurs brīdināja: „Ģeomagnētiskā vētra var satricināt nācijas visā pasaulē. Mēs nedrīkstam gaidīt līdz katastrofa mūs piespiedīs rīkoties.”

Avots: http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/29346/zinatnieki- ... Lasīt tālāk>>
Kategorija: Pasaules gals | Skatijumi: 6138 | Pievienoja: Laura | Datums: 18.01.2011 | Komentāri (2)